Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
10 jan 2018 18:00 Leeftijd: 12 days
category: De praktijk

Cursus Vaardigheidstraining oedeemtherapie

Op donderdag 7 december heeft Wietske van der Molen de cursus “Vaardigheidstraining oedeemtherapie” gevolgd in het Hotel Papendal te Arnhem. Deze training richtte zich op de sensomotorische vaardigheden van oedeemfysiotherapeuten.


oedeemfysiotherapie

oedeemfysiotherapie

Als oedeemtherapeut zijn er veel methoden en technieken die ingezet kunnen worden bij de behandeling van patiënten die (lymfe/lip/veneus)oedeem hebben: manuele lymfedrainage, compressietherapie met zwachtels, kousen of klittenbandsystemen, het doen van (huiswerk)oefeningen, ademhalingsoefeningen, lymfetaping, informatie en advies etc. De nadruk in deze cursus lag op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainage technieken. De cursus was bedoeld voor therapeuten die de basiscursus ‘Oedeemtherapie’ hebben gevolgd en zich willen verbeteren. Er werd in tweetallen geoefend waardoor je daadwerkelijk aan de slag kon om de vaardigheden te trainen.

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. De vochtopeenhoping komt door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair oedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair oedeem genoemd.Onbehandelde lymfoedeem kan zich omzetten tot lipoedeem (vet). Dit is een onomkeerbaar proces. Dat wil zeggen dat als men eenmaal lipoedeem heeft dit niet meer omgezet kan worden naar lymfoedeem en ook qua omvang niet minder meer wordt. Vermindering van omvang van lipoedeem is alleen mogelijk door middel van operatief ingrijpen. Vroegtijdige signaleren van oedeem is dan ook belangrijk.

Heeft u vragen of klachten kunt u contact opnemen met onze praktijk.