Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
12 jan 2018 18:00 Leeftijd: 10 days
category: De praktijk

Masterclass “Genetics and lymphedema”

Op zaterdag 2 december heeft Wietske van der Molen de masterclass “Genetics and lymphedema” gevolgd in Koninklijke Burgers’Zoo te Arnhem.


Masterclass “Genetics and lymphedema”

Masterclass “Genetics and lymphedema”

Deze zeer interessante masterclass ging over veranderingen in het lymfestelsel die veroorzaakt zijn door genetische afwijkingen die deels in het Engels en deels in het Nederlands werd gegeven. Het was een beknopte weergave van de uitkomsten van jarenlang onderzoek naar de aangeboren lymfatische afwijkingen. Naast de kennis over genetica heeft Wietske ook geleerd om de belangrijkste patronen te herkennen in de behandelkamer die wijzen op syndromale afwijkingen. Het oedeem is in deze gevallen dan niet het hoofdprobleem van de patiënt maar één van de symptomen.

De sprekers zijn verbonden aan het Expertisecentrum voor lymfo-vasculaire geneeskunde in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten en het St. George’s hospital in Londen, alwaar het team van prof. Peter Mortimer al vele jaren onderzoek doet naar genetica en primair lymfoedeem. Namens het St. George’s hospital waren dr. S. Mansour en dr. K. Gordon aanwezig. Overige disciplines kwamen ook aan bod: bioloog, compressiespecialist lymfoedeem, dermatoloog, kinderfysiotherapeut, GZ-psycholoog Kind en Jeugd, huidtherapeut & oedeemfysiotherapeut. Een echtpaar met een zoontje van 1,5 jaar met primair lymfoedeem hebben hun verhaal verteld als ervaringsdeskundige en hoe zij alle hulp met en zonder obstakels hebben ervaren.

De classificatie voor lymfoedeem in primair en secundair lymfoedeem is al vele jaren gangbaar. Secundair lymfoedeem is het meest bekend. Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat de aanleg en functie van het lymfestelsel aanzienlijk kan verschillen tussen verschillende individuen. Kennis over en inzicht in de aanleg van het lymfestelsel en de rol die erfelijkheid speelt helpt om lymfoedeem beter te begrijpen. Zo blijkt nu onder andere dat het vocht dat vanuit de bloedvaten in het lymfstelsel is gefiltreerd voor 100% in het lymfstelsel blijft en niet gedeeltelijk weer terugkeert in de bloedbaan.

Wat is lymfoedeem?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.De vochtopeenhoping komt door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair oedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair oedeem genoemd. Onbehandelde lymfoedeem kan zich omzetten tot lipoedeem (vet). Dit is een onomkeerbaar proces. Dat wil zeggen dat als men eenmaal lipoedeem heeft dit niet meer omgezet kan worden naar lymfoedeem en ook qua omvang niet minder meer wordt. Vermindering van omvang van lipoedeem is alleen mogelijk door middel van operatief ingrijpen. Vroegtijdige signaleren van oedeem is dan ook belangrijk.

Heeft u vragen of klachten kunt u contact opnemen met onze praktijk.