Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
17 jan 2018 18:00 Leeftijd: 39 days
category: De praktijk

Mini-symposium Sarcopenie

Op dinsdag 14 november jl. heeft Wietske van der Molen het mini-symposium van het ROF-GV (Regionale Organisatie Fysiotherapeuten Gelderse Vallei) bijgewoond in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede. Het thema was: Sarcopenie. Sarcopenie is leeftijd gerelateerd verlies van spiermassa, kracht en fysiek functioneren bij ouderen. Dit is een natuurlijk proces en gebeurd dus bij iedereen die ouder wordt.


Mini-symposium Sarcopenie

Mini-symposium Sarcopenie

Het was een zeer interessante, leerzame avond met de nieuwste inzichten op het gebied van dit thema en wat er gebeurd met ouderen met een chronische aandoening.

Na de opening en een welkomstwoord van de scholingscommissie van het ROF-GV kwam de eerste spreker aan bod. Dit was dr. ir. Michael Tieland. Een wetenschapper die op het gebied van sarcopenie al jarenlang onderzoek doet en via een presentatie op een duidelijke manier uitleg heeft gegeven wat de impact is van beweging en voeding op de spiermassa en het fysiek functioneren van ouderen. Gemiddeld verliest een man 0,3kg per jaar aan spiermassa en een vrouw 0,2kg. Bij opname in een ziekenhuis verliest zowel de man als de vrouw 0,2kg per dag!

Als tweede spreker kwam Aafke Hermsen, diëtiste van diëtistenpraktijk Di-eetgezond, aan bod. Zij gaf via een presentatie aanvulling op de vorige spreker op het gebied van voeding en werden de aanwezigen middels een kleine quiz op een leuke manier overhoord over hun kennis op het gebied van voeding en eiwitten. Geadviseerd wordt om binnen een half uur na het sporten een bakje kwark of yoghurt te nemen om de eiwitten aan te vullen. De eiwitten die in deze producten zitten worden het snelst door ons lichaam opgenomen omdat ze op elkaar lijken.

Uit de presentaties kwam naar voren dat beweging (zowel kracht- als duurtraining) in combinatie met voeding (oa eiwitten) een positieve effect heeft op toename van spiermassa. Alleen eiwitten innemen zonder beweging verhoogt de spiermassa dus niet. En trainen zonder de juiste voeding kan averechts werken. Samenwerking tussen een diëtist en een fysiotherapeut is daarom belangrijk.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact op met onze praktijk.