Cursus gevolgd door Wietske van der Molen

Masterclass “Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen”

Op vrijdag 18 februari jl. heeft Wietske van der Molen de masterclass “Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen” gevolgd.

In deze masterclass zijn alle specialisten aan bod geweest die betrokken zijn bij hoofd-halskanker. Hierbij gaven zij uitleg over wat de nieuwe ontwikkelingen zijn in hun specialisatie. Tussen alle partijen wordt goed samengewerkt om zo de beste zorg voor de patiënt te kunnen bieden.
De specialisten die in dit multidisciplinaire netwerk samenwerken zijn: de (kaak)chirurg, de radiotherapeut, de (internist) oncoloog, de tandarts maxillofaciale prothetiek (een tandarts die gespecialiseerd is in aangeboren afwijkingen (hazenlip) of verworven afwijkingen zoals trauma’s van het aangezicht en hoofd-halstumoren), de orofaciaal fysiotherapeut en de oedeemtherapeut.

Een hele interessante dag waarin heel duidelijk is geworden wat tegenwoordig allemaal mogelijk is (oa reconstructies van de kaak en op radiotherapeutisch gebied) en dat er achter de schermen voortdurend gewerkt wordt aan hoe het nog beter kan.
Ongeveer 63% van de Nederlandse bevolking kent deze vorm van kanker niet. Belangrijk is alert te zijn op symptomen. Maak een afspraak met de huisarts wanneer er sprake is van één van de volgende symptomen voor langer dan drie weken: een pijnlijke tong, niet genezende zweertjes, rode of witte vlekjes in mond, keelpijn, aanhoudende heesheid, pijn en/of problemen met slikken, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus.

Terug
Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem
Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem