Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen

ZwangerFit (YVLO-ZwangerFit®)

ZwangerFit
ZwangerFit

ZwangerFit is een eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw en de pas bevallen vrouw en haar partner. In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van de zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over bekkenpijn en de kennis van de bekkenbodem(dys)functies. Dit alles oefenbaar gemaakt met basiselementen uit de aerobic en de fitness. Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de ZwangerFit docent kan de actieve vrouw in haar zwangerschap en in de periode daarna, zo optimaal mogelijk begeleid worden.

Voor wie?

ZwangerFit is bedoeld voor de actieve vrouw in haar hele zwangerschap. De zwangere vrouw kan al vanaf de 16e week van haar zwangerschap tot aan haar bevalling meedoen met ZwangerFit. Voordeel hiervan is dat de fitheid en spierkracht van alle spieren langer behouden blijft en er al relatief vroeg in de zwangerschap preventief getraind kan worden met bekken- en bekkenbodemspieren. Advies betreffende bekken en bekkenbodem kan eveneens al in een vroeg stadium van de zwangerschap worden gegeven.

Na de bevalling kan er al vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling geoefend worden tot, indien gewenst, 9 maanden na de bevalling. Zo kan iedere vrouw oefenen zolang het haar nodig lijkt, eventueel in overleg met haar ZwangerFit docent.

Werkwijze ZwangerFit

Het programma wordt vooraf gegaan door een intake, waarbij een aantal vragenlijsten worden doorgenomen en een aantal lichamelijke testen worden gedaan. Dit geldt voor de eerste deelname aan de ZwangerFit les prepartum (voor de bevalling) en postpartum (na de bevalling).
De cursist ontvangt een cursusboek met informatie over diverse onderwerpen, die betrekking hebben op de zwangerschap, baring en periode na de bevalling.

Opbouw ZwangerFit

ZwangerFit heeft een scheiding van actieve lessen en theorie lessen in de verhouding 3:1. De zwangere vrouw of de pas bevallen vrouw kan zo elke actieve les volgen en alleen deelnemen aan die theorie les die aansluit bij haar behoefte op dat moment. De theorie onderwerpen wisselen. De actieve les duurt een uur. Voorafgaand aan het trainingsuur zal 1 keer per 3 weken een half uur informatie over een bepaald onderwerp gegeven worden. Dit wordt gedaan aan de hand van het cursusboek.

De actieve ZwangerFit lessen kunnen voor zowel zwangere vrouwen als pas bevallen vrouwen tegelijk zijn. De indeling hiervoor is afhankelijk van de duur van de zwangerschap of van de tijd na de bevalling.

De actieve lessen ZwangerFit hebben een vaste opbouw: eerst is er aandacht voor de warming up en lichte fitheidtraining ter verhoging van de conditie. Daarna wordt gericht geoefend op versterking en coördinatie van diverse spieren. Speciale aandacht wordt besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem. Er wordt geëindigd met een cooling down, met daarin rekoefeningen, ontspanningsoefeningen en/ of ademhalingsoefeningen.

De theorie lessen ZwangerFit geven een waardevolle aanvulling betreffende kennis overdracht en uitleg. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, baring en de periode na de bevalling komen aan bod, uitgebreid met specifieke kennis op het gebied van de functie en mogelijke functiestoornissen van het bekken en de bekkenbodem en het houdings- en bewegingsapparaat.

Er kunnen oefeningen op muziek aangeboden worden. Het is geen aerobic les voor zwangeren, maar actief oefenen met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Er wordt gebruik gemaakt van basis elementen uit de fitness en de aerobic. In de actieve ZwangerFit lessen wordt ook gebruik gemaakt van fitness apparatuur of klein oefenmateriaal.

YVLO-ZwangerFit® is een beschermde titel en alleen voorbehouden aan fysiotherapeuten die een geregistreerde YVLO-ZwangerFit® opleiding hebben gevolgd, of aan geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

Algemene informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Cursusduur en kosten en Algemene voorwaarden. Ook kunt u bellen via 0318-575165 of stuur een mail via het contactformulier.

Logo Icare

Leden van de Icare ledenvereniging krijgen 25,00 euro korting op ZwangerFit wanneer zij minimaal 10 lessen volgt. Meer informatie kunt u lezen op de pagina van de ledenvereniging.