Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
28 jun 2001 00:00 Leeftijd: 16 yrs
category: Rug- en nekgerelateerde vragen

Krakende gewrichten


Ik had een kleine vraag. Ik kan op elk moment van de dag mijn nekwervels kraken door mijn hoofd zelf te draaien. Mijn pols, vingers, heup bijna alle gewricht kan ik kraken. Daar komt meestal ook hard krakend geluid uit. Ik voel mezelf best wel lekker als ik het doe (soepel).

Mijn vraag is : Is het slecht om vaak te doen? Krijg ik op latere leeftijd last van als ik het blijft doen? (leeftijd: 28, man)


Antwoord van Fysiotherapeutisch Centrum

Als ik jouw verhaal lees, komt bij mij de gedachte op dat je gewrichten meer dan gemiddeld beweeglijk zijn. Daarmee bedoel ik dat je waarschijnlijk heel lenig bent. Je kunt waarschijnlijk je ellebogen verder strekken dan de gemiddelde persoon. Wij noemen dat hypermobiel.

Dat gewrichten kraken is geen probleem zolang het geen klachten geeft. Maar om nu regelmatig dagelijks je gewrichten te "kraken", waarschijnlijk bedoel je manipuleren, is niet zo goed. je geeft de toch al overbeweeglijke gewrichten weer een opduvel. Veel beter zou juist bijvoorbeeld fitness of zwemmen zijn. Hiermee kun je de spieren rondom de gewrichten versterken, wat er toe leidt dat de gewrichten stabieler worden en minder snel vast gaan zitten. Dan heb je ook niet zo de neiging om ze los te kraken.

Je ziet vaak dat hypermobiele mensen uiteindelijk klachten ontwikkelen omdat ze niet goed getraind (meer) zijn. Denk maar aan top turnsters na hun carrière bijvoorbeeld.

Verder is een goede houding een must, daar een slechte houding (lekker in je banden hangen) uiteindelijk ook tot klachten kan leiden. Overgewicht is ook uit den boze. De gewrichten krijgen het dan nog meer te verduren.

Wil je op latere leeftijd problemen voorkomen moet je jezelf goed in conditie houden. Hoe meer spierkracht je hebt en hoe beter je conditie is, deste minder hebben de gewrichten er onder te leiden en deste minder de kans is op overbelastingsklachten.

Als je wat begeleiding wilt in een trainingsschema kun je bijvoorbeeld een sportschool bezoeken met een fysiotherapeut in dienst of een sportfysiotherapeut met trainings mogelijkheden in de buurt. Een geregistreerde sportfysiotherapeut kun je vinden op de site van de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg.

Zelf een vraag stellen aan een specialist?

Stel een vraag
Stel een vraag

Ga naar het formulier "Vraag aan een specialist".
Lees de voorwaarden.