Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
20 nov 2001 00:00 Leeftijd: 16 yrs
category: Rug- en nekgerelateerde vragen

Hoofdpijn uit de nek


Sinds anderhalf jaar heb ik steeds meer last gekregen van hoofdpijn die uit de nek komt. Eerst was het een paar dagen in de week maar de laatste tijd bijna dagelijks. De pijn zit net onder de schedel en zeurt door aan maar 1 kant van de gezicht (veel tintelingen ook over de schedel). Als nevenklacht ga ik vaak alles wat minder helder zien. De klachten worden verergerd als ik mijn spieren aanspan wanneer ik me gestresst voel maar het rare is wanneer ik volleybal (en dus veel met mijn nek draai) heb ik er haast geen last van. Het komt ook incidenteel voor dat tussen mijn schouderbladen een verkramping zit.
Deze klachten belasten me de laatste maanden erg veel in mijn dagelijkse functioneren.

Ik ben naar de dokter geweest en die denkt dat het spierspanninghoofdpijn is.
Het is aan mij om naar een fysiotherapeut, manueel therapeut, chriropractor, caesar therapeut en wat al dan niet meer te gaan. Wat zou u mij aanraden ? en heeft u enig idee of datgene wat ik beschrijf ook spierspanninghoofdpijn is.


Antwoord van Fysiotherapeutisch Centrum

De klacht die jij beschrijft wordt vaak spierspanninghoofdpijn genoemd. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door een toegenomen spanning in je spieren. Deze trekken dan te hard aan hun aanhechting ( de schedelrand ). De doorbloeding in dat gebied wordt slechter door de continue hoge spanning in de spieren, waardoor er neven klachten ontstaan die zich uitbreiden in het gebied wat bij het aangedane weefsel hoort. Bij stress neemt de spanning in de spieren over het algemeen toe, hetgeen verklaart waarom de klacht dan verergert. Op het moment dat je gaat volleyballen doorbloedt je hele lichaam beter (algemeen bij sporten) spieren worden warm en doordat je je nek beweegt wordt de spanning in de nekspieren lager. Dit alles resulteert erin dat je klachten dan minder zijn.

Je moet je altijd afvragen wat de oorzaak is dat de klachten 1,5 jaar geleden zijn ontstaan. Het kan zijn als gevolg van een slechte houding, als gevolg van een bewegingsbeperking van de hoge nekwervels of beide. Ik adviseer om je bij een geregistreerd manueeltherapeut te melden. Hij of zij kan bekijken of er inderdaad een beperking is van de hoge nekwervels en evt. tussen de schouderbladen en dit losmaken. De manueeltherapeut kan de juiste beweging weer inslijpen en oefeningen geven om nieuwe klachten te voorkomen. Mocht aan jouw klachten een slechte houding ten grondslag liggen dan zal hij dit kenbaar maken en je terugverwijzen naar de huisarts voor evt. Caesar of Mensendieck.

De manueeltherapeut is bij uitstek een specialist op het gebied van de wervelkolom en daaraan verwante gewrichten. Een geregistreerde manueeltherapeut bij jou in de buurt kun je vinden op de site van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie

Zelf een vraag stellen aan een specialist?

Stel een vraag
Stel een vraag

Ga naar het formulier "Vraag aan een specialist".
Lees de voorwaarden.