Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
22 jun 2002 00:00 Leeftijd: 15 yrs
category: Overige vragen

Krakende gewrichten


Ik ben 37 jaar oud en sinds ongeveer een jaar ondervind ik klachten in mijn botten/gewrichten. Vorig jaar kreeg ik klachten aan mijn rechterknie; zwelling en pijn. Na een tijd ging de zwelling weg, maar trad er plotseling een hard kraakgeluid op, steeds als ik hurkte of als ik mijn knie meer dan 90 graden boog.

Ik ging al met al pas na een maand of vijf naar de huisarts, een beetje dom om zo laat actie te ondernemen, maar goed. De orthopedisch chirurg constateerde een gescheurde meniscus en tijdens een kijkoperatie in maart jl. heeft hij de meniscus op de plaats van het scheurtje doorgeknipt, dat kon ik ook op het beeldscherm zien, heel grappig, en hij heeft het kraakbeen in de knie wat bijgevijld, zoals hij zei.

Het hele rare is dat afgelopen winter, terwijl ik dus wachtte op de kijkoperatie voor mijn rechterknie, ook mijn linkerknie ineens rare klachten begon te geven: als ik de trap opga, hoor ik bij iedere trede die ik neem mijn linkerknie kraken. Het is een heel raar geluid: niet hard, maar heel zacht, echter wel op vier of vijf plaatsen tegelijk, zo klinkt het. Dat kraken doet mij geen pijn, maar ik maak me hier zorgen over. Ik vind het een onaangenaam en tevens eng geluid, waarvan ik me afvraag wat het betekent en waarom dit zo plotseling ontstaan is. Wat de laatste maanden ook gebeurt, is dat mijn enkelgewrichten steeds vaker kraken. Vroeger had ik altijd al dat ik uit eigen beweging mijn enkels kon laten kraken, net als een van mijn broers, maar de laatste maanden is het net of mijn enkels bij iedere draaibeweging kraken. Ik vind dit een eng geluid en ik vraag me af wat dit betekent, vooral in combinatie met de meniscusscheur rechts en de vier/vijf krakende botjes in de linkerknie.

Ik moet erbij zeggen, dat ik sinds een jaar of vier het gebruik van koemelkproducten met ongeveer 75 procent heb gereduceerd (melk + kaas). Dit heb ik gedaan om af te komen van de chronische verkoudheid waaraan ik leed. Deze reductie van het gebruik van koemelkproducten heeft inderdaad mijn chronische verkoudheid (na twintig jaar!) opgelost. Dat is een heel fijn gevoel. Ik kan sindsdien ook door mijn neus ademhalen! Heel raar. Maar goed, om het gebrek aan calcium en eiwit te compenseren, heb ik de afgelopen vier jaar bijna dagelijks veel noten gegeten. Ook eet ik regelmatig schapenkaas. Voor mijn gevoel kunnen mijn huidige gewrichtsklachten dus niet direct iets te maken hebben met een calcium- of eiwitgebrek, zoals ik begon te veronderstellen.

Wat vindt u hiervan?
Wat denkt u van de krakende gewrichten?
Ik heb toch niet nu al een of andere slijtage onder de leden?

Voor de duidelijkheid moet ik erbij zeggen dat ik niet aan sport doe. Daarentegen kom ik wel dagelijks veel in beweging, door veel te wandelen en te fietsen.
Wat kan ik doen om het kraken tegen te gaan?
Of liever gezegd, op te heffen?

Heel graag uw antwoord!


Antwoord van Fysiotherapeutisch Centrum

Allereerst, het kraken kan geen kwaad. Het komt niet van losse botjes maar van het kraakbeen(en dat heet niet voor niets zo). In een gewricht zit een vloeistof. Deze zorgt voor de smering van het gewricht. Normaal gesproken is dit een stroperige substantie, die slecht geluid geleidt. Het kan zijn dat je de rechter knie nog steeds ontziet en daarbij je linker knie en enkels bent gaan overbelasten. Dit heeft tot gevolg dat deze geïrriteerd raken en slechter doorbloedt. Door de vermindering van de doorbloeding wordt ook de vloeistof in het gewricht van mindere kwaliteit. Het wordt als het ware wateriger. Het geluid, wat door de wrijving tussen de kraakbeen vlakken ontstaat tijdens bewegen, wordt in de waterige vloeistof beter geleid en dat hoor je dus duidelijker.

Als je twee analoge weegschalen op de kop kunt tikken en met één been op elke gaat staan, kun je zien hoe je gewicht verdeling is op je benen. Deze hoort gelijk te zijn. Als dit ongelijk is kun je de weegschalen gebruiken om dit te oefenen.
Je zoekt de gelijke verdeling en onthoudt hoe dat voelt. Sluit je ogen en beweeg. Stop met bewegen en zoek naar het gevoel van de gelijke verdeling. Als je denkt dat je goed staat, open de ogen en kijk of dat zo is.

Als dit in orde is en je looppatroon is normaal dan zou alles zich moeten herstellen.

Als dit allemaal te ingewikkeld is, kun je via de huisarts een verwijzing vragen voor de fysiotherapeut. Deze kan je dan begeleiden.

Zelf een vraag stellen aan een specialist?

Stel een vraag
Stel een vraag

Ga naar het formulier "Vraag aan een specialist".
Lees de voorwaarden.