Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
11 jun 2003 00:00 Leeftijd: 15 yrs
category: Overige vragen

Gewrichtspijn


Ik sukkel al jarenlang met mijn lijf. Heb vele klachten en o.m. de officiële diagnoses: fibromyalgie, rsi, hernia (L4-5), sclerose SI-gewrichten (geen Bechterew) en hypothyreoidie. Door al mijn klachten ben ik de laatste jaren erg inactief, volledig in de WAO. Gelukkig gaat het sinds kort wat beter met mijn moeheid, nu ik beter ingesteld ben met schildklierhormoon. Ik wil dus ook graag wat meer gaan bewegen, ook voor mijn gezondheid en om af te vallen maar dat wordt nogal belemmerd door mijn spier- en gewrichtsklachten. Mijn rug/bekken en mijn knieën zijn in de praktijk het grootste obstakel.

In de afgelopen 4 jaar ben ik onderzocht/behandeld/gediagnosticeerd door: reumatoloog (fibromyalgie), orthopeed rsi re. arm), neuroloog (geen MS), fysiotherapie, cesar therapie, osteopathie (nek en rug o.m. gekraakt: werkte erg negatief uit), revalidatiefitness en cursus "Pijn de Baas" (conditie bleek niet op te bouwen en een na de andere 'blessure').

Momenteel loop ik bij een internist, m.n. vanwege de schildklier en bij een manueel therapeut/artrokinesioloog. Door deze laatste behandeling verbetert mijn houding zichtbaar: ik sta meer in balans, kan bijv. mijn nek wat beter bewegen en de gigantische bobbel achter op mijn nek (zwanenstandhals?) is een stuk verbeterd. Mijn rug/heup/bekken-klachen blijven echter steeds terugkomen.

Wat betreft mijn knieën: ik heb al sinds mijn 20ste last van mijn kniegewrichten. Eerst m.n. links. Het begon met als ik op mijn hurken zat, ik kreeg dan pijn in mijn knie 'schoot vast', voelde alsof pezen in elkaar schoten. Erg pijnlijk en de napijn zat in mijn hele been en duurde minstens een week. Kort daarna 2 pijnlijke knieën, moeite met fietsen etc. Had zelf al geconcludeerd dat ik mijn knieën teveel belastte door erge overstrekking en bijv. fietsen in een te zware versnelling. Op foto's was niets te zien. Daarna ben ik wat vriendelijker met mijn knieën omgegaan en het is een tijdlang heel redelijk geweest (al kan in de hurken echt niet w.b. mijn linkerknie).

De laatste 10 jaar gaan mijn knieën echter erg achteruit. Momenteel heb ik al na een geringe extra belasting veel kniepijn. Bijv. een extra keer de trap op, kan al funest zijn en voor dagenlange erge pijn zorgen. Fietsen wordt steeds onprettiger. Onlangs heb ik fysiotherapie gehad voor mijn rugklachten. Ik kreeg een oefening om met een gewicht op mijn nek en een beetje door de knieën gebogen een aantal keren mijn rug te strekken. Fijn voor de rug, maar sindsdien heb ik dus echt erge pijn in mijn knieën. Ik ben momenteel te zwaar, zeker 10 tot 15 kg., dat zal er geen goed aan doen. Maar is volgens mij niet de hoofdoorzaak. Mijn knieën zijn overigens niet opgezwollen of warm door ontsteking. Wat kan dit zijn? Wat kan ik eraan (laten) doen?

Ten tweede mijn rug/heupen/bekken. Soms weet ik gewoon niet meer waar de pijn zit. Toen ik begin 20 was, ben ik al enkele keren bij de dokter geweest met (lichte) rugklachten. In mijn eerste zwangerschap (dochter is nu 18), had ik erge pijn in mijn schaambotten; lopen moeilijk, opstaan uit zit moeilijk, omdraaien in bed een ramp, etc. Dit was echter direct na de bevalling over. In tweede zwangerschap (zoon is nu 15) dit niet gehad, wel de hele 9 maanden pijn in mijn rug. Na die tijd zeer regelmatig tijden gehad met behoorlijke rugklachten, gemiddeld misschien 3x per 2 jaar. Het duurde dan ongeveer 3 maanden, dan was het over. Ik kon sinds die tijd ook niet meer lang in bed liggen: 5 tot 5 1/2 uur in bed maximaal, sliep ik langer dan strompelde ik het hele weekend als een oude oma. De laatste jaren is dat wel iets verbeterd, maar in de regel slaap ik in twee etappes met wat beweging ertussen, om problemen te voorkomen. De laatste jaren komen mijn rugklachten echter steeds vaker terug en zijn heftiger.

Het is misschien raar, maar pas 2 maanden terug ben ik daarmee naar mijn huisarts gegaan, toen ik toch iets te vaak niet meer op mijn linkerbeen kon staan door gevoelloosheid of erge pijn en ik ook te lang echt niet meer rechtop kon komen. Uit foto's en een scan is gebleken dat ik een hernia heb L4-5 rechts) en dat er sclerose aan mijn SI-gewrichten is. Uit verder onderzoek is gebleken dat het gelukkig geen Bechterew is. Momenteel heb ik volgens mij) geen last van die hernia. Maar wel vaak erge pijn in mijn heupen, bekken, schaambeen, rechterlies, doortrekkende pijn in mijn benen en natuurlijk in de onderrug: heel laag 'verstijft' het steeds en ter hoogte van de SI gewrichten zitten echt pijnlijke plekken. Eerst was dit alleen rechts, het laatste half jaar zowel re. als li., soms tegelijk, soms apart.

Door mijn rugklachten heb ik problemen met zitten, liggen, staan. Lopen is pijnlijk. Ik had altijd al snel last van zadelpijn, maar nu heb ik het vrijwel meteen als ik op de fiets zit. Zelf denk ik dat het een extra probleem is, dat ik ook last heb van mijn knieën: ik kan het een niet ontlasten met het ander. Hebben jullie tips? Wat kan ik (laten) doen?


Antwoord van Fysiotherapeutisch Centrum

Ik beantwoord je vraag even gesplitst in rugklachten en knieklachten. Mijns inziens is dat overzichtelijker.

Knieklachten:
Als ik je verhaal lees, doen de klachten me denken aan verruwing aan de achterzijde van de knieschijf en irritatie van de aanhechtingen van de pezen en banden aan de bovenzijde en onderzijde van de knieschijf. Het verhaal over je linker knie zou kunnen duiden op een scheur (buckethandle) in de buitenste meniscus ontstaan tijdens de glijpartij in de badkamer. Als je hurkt, duwt het bovenbeen de scheur in de meniscus open en deze klemt dan. Op gewone röntgenfoto's is dit niet te zien, dit kun je alleen met een mri scan zichtbaar maken. De verruwing achter de knieschijf en de irritatie van de banden en pezen van de knieschijf kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zie je dat de kracht in de bovenbeenspieren onvoldoende is en dat ze bovendien vaak verkort zijn. Ook je schildklier aandoening speelt een rol. Bij een te traag werkende schildklier is de stofwisseling veel langzamer. Dit kan als gevolg hebben dat ook het onderhoud van de weefsels in het lichaam verminderd is. Hiermee bedoel ik dat de kwaliteit van het weefsel wat vervangen wordt (elke dag wordt een deel van het weefsel vervangen) van mindere kwaliteit is. Hierdoor is de kans op blessures vrij groot.
Veel warmte 3a 4x per dag 20 minuten bijvoorbeeld met de hittepit zorgt voor een verbetering van de doorbloeding en versnelde afvoer van afvalstoffen en versnelde aanvoer van bouwstoffen. Op de keukentafel zitten en als een kleuter met je benen bungelen helpt om het verruwde kraakbeen weer gladder te maken. Vermijdt houdingen en bewegingen die ertoe leiden dat je met je knie langdurig in één houding zit, dit geeft namelijk weer druk op de achterzijde van de knieschijf. Fietsen in een licht verzet en niet berg op of tegen de wind in kan een vorm van oefening zijn. Traplopen dien je zoveel mogelijk te vermijden, bedenk van te voren of je alles hebt als je de trap op of af loopt. Loop niet normaal de trap trede voor trede op met 1 been maar stap bij.
Gerichte kracht, rek en coördinatie oefeningen zijn nodig om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld heel simpel beginnend met het optrekken van je knieschijf in verschillende richtingen in langzit. Je kunt met je vinger de richting aangeven. Dit alles is gezien de klachten echt maatwerk en je zou het best een sportfysiotherapeut kunnen consulteren. Een geprotocolleerd programma is voor jou niet geschikt omdat er te veel factoren zijn om rekening mee te houden en omdat jou weg langzamer zal zijn dan die van anderen. Een geregistreerde sportfysiotherapeut bij jou in de buurt kun je vinden op de site van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg.

Rugklachten:
Bij het lezen van je verhaal moest ik gelijk aan een instabiliteit van de rug/bekken en een verwringing van het bekken denken en je hernia natuurlijk. De pijn in het onderste deel van je onderbeen en voet is waarschijnlijk van je hernia. Je ziet vaak dat deze het eerst manifesteert in onderbeen en voet en soms ook rond de zitbeenknobbel of midden in de bil. De andere pijnklachten komen waarschijnlijk vanuit de SI gewrichten. De pijn in de rechter lies kan veroorzaakt worden door een spier die vanaf de voorzijde van de lage rugwervels naar de voorzijde van het bovenbeen loopt. Vaak zie je dan ook dat het bekken verdraaid staat. De klachten 's ochtends kunnen wijzen op te veel onderlinge beweeglijkheid van de lage rugwervels, maar ook op de hernia (de tussenwervelschijf zuigt zich 's nachts dan vaak te vol ter compensatie van het sneller leeglopen overdag). In de auto zie je vaak dat mensen hun onderrug bollen waardoor de tussenwervelschijf extra geplaagd wordt( een opgerold handdoekje in de rug biedt vaak verlichting, net als regelmatig uitstappen en even rondlopen). Dat je 's nachts niet lang kunt liggen wijst weer meer op een instabiliteit van de onderste rugwervels. Je zou kunnen vragen of je manueeltherapeut/arthrokinoloog hier eens naar zou willen kijken. Het scheelt al enorm als een verwrongen bekken gecorrigeerd wordt en als je dan start met het trainen van de dwarse buikspier, de kleine stabiliserende rugspieren en de bekkenbodem (dit zijn niet zulke zware oefeningen) treed er misschien al een acceptabele verbetering op. Ook dit optrainen is allemaal maatwerk!

Omdat je zoveel verschillende klachten hebt, die elkaar ook nog versterken, is het voor mij op afstand moeilijk te bekijken waar je eerst mee zou moeten beginnen. Misschien kun je met je huisarts en/of je manueeltherapeut een behandelplan maken met de juiste prioriteiten.

Zelf een vraag stellen aan een specialist?

Stel een vraag
Stel een vraag

Ga naar het formulier "Vraag aan een specialist".
Lees de voorwaarden.