Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen
2 okt 2003 00:00 Leeftijd: 14 yrs
category: Sportgerelateerde vragen

Ontsteking in de lies


Mijn klacht begon december 2002. Met zaalvoetbal zijn we overgestapt van de ouderwetse zaalvoetbal naar een plofbal. Deze is zwaarder dan de oude en stuitert bijna niet. Om de bal te passen moet je wat harder trappen. Hier is het vermoedelijk mis gegaan. Het duurt even voor je hieraan gewend bent, en heb ik mijn lies door een verkeerde techniek overbelast. Hier heb ik zo'n 3 maanden mee doorgevoetbald, totdat het echt niet meer ging. Zo ben ik bij de dokter geweest, die mij eigenlijk ontstekingsremmer wilde voorschrijven, maar deed dit toch maar niet omdat ik seroxat gebruik, wat niet goed samen schijnt te gaan. De sportarts, waar ik nu al 4x ben geweest, liet mij eerst oefeningen doen met een binnenband van een fiets. Hier werd de blessure alleen maar erger van. Toen heeft hij mij naar de sportfysio gestuurd, alwaar de sportarts bijhoort. Hier moet ik in het krachthonk de been-, buik- en rugspieren trainen. Na 5 maanden van 2x in de week deze oefeningen zat er geen tot weinig verbetering in.

5 Weken geleden heb ik toen bij de sportarts een ontstekingsremmende injectie in de lies gehad. Ik had namelijk constant last van mijn lies. Telkens als ik een verkeerde beging maakte schoot er weer een pijnscheut door mijn lies, waardoor ik het gevoel kreeg dat de blessure daardoor steeds erger en erger werd. Aangezien ik nogal beweeglijk ben gebeurde dat dagelijks. Na de injectie waren de pijnscheuten wel verdwenen, wat voor de sportarts (3 weken na de injectie) reden was om mij zonder nieuwe injectie weer terug naar de sportfysio te sturen.

Ondertussen gaat het weer langzaam bergafwaarts met de lies en moet ik dinsdag 30 september weer beginnen bij de sportfysio. Ik heb bij de sportarts al mijn bezorgdheid geuit, maar hij blijft bij zijn besluit. Ik heb totaal geen goed gevoel bij de behandeling van mijn blessure en ben bang dat het chronisch wordt, als dat het niet al is. Hieronder nog een beknopte uiteenzetting.

  • De klacht begon niet lang na de introductie van de plofbal
  • De blessure is de aanhechting van de lies aan het bekken. Mijn rechterlies, ik ben voornamelijk rechts. Zelfs al zou ik gaan joggen, kan ik al een uur na de actie niet meer normaal lopen van de pijn in mijn lies.
  • De normale arts wilde mij ontstekingsremmer geven, maar stuurde mij vanwege seroxat gebruik door naar de sportarts, die mij eerst thuis oefeningen liet doen en mij later naar de sportfysio stuurde. Hier doe ik alleen maar krachtoefeningen, en af en toe duwen en trekken ze een beetje aan mijn rechterbeen, en krijg ik 1 minuutje "frictie". Keihard duwen op de pijnlijke plek.
  • De klachten lijken nooit minder te worden maar steeds meer. 5 dagen nadat ik de ontstekingsremmer geïnjecteerd kreeg heb ik mijn eerste golfles gevolgd. Hierna begon de blessure weer sterk te verergeren, zodat ik nu gedwongen ben hiermee te stoppen. Telkens na een verkeerde beweging wordt het weer erger. Als ik te hard de trap oploop wordt het alweer erger. En daarna zakt het maar langzaam, zodat ik het gevoel heb echt helemaal niets meer te kunnen doen.
  • Verder is mijn fysieke toestand uitstekend. Buiten zwakke enkels heb ik nergens last van. Weinig ziek.

Is er een behandeling voor dit probleem? Na 5 maanden in de sportschool zijn mijn spieren toch wel in goede conditie, maar de klacht gaat er niet van weg. Ik moet toch op de een of andere manier geholpen kunnen worden. Volgens mij wordt dit hele probleem onderschat.


Antwoord van Fysiotherapeutisch Centrum

Je hebt inderdaad een heel vervelende blessure. Deze blessure herstelt normaal gesproken al langzaam en is inderdaad berucht om zijn chroniciteit. Als de liesblessure een gevolg is van een tekort aan kracht in buik/rug en beenspieren had deze inderdaad beter moeten reageren op het trainen. Nu weet ik niet precies wat je bedoelt met dat je heel beweeglijk bent. Als je bedoelt dat je op een dag veel beweegt en daardoor steeds je blessure provoceert, krijgt deze niet de kans om te herstellen. Bewegen binnen je pijn en vermoeidheidsgrenzen is hier het motto. Doe je te veel dan vertraagd het herstel of is er überhaupt geen herstel. Beweeg je te weinig, dan belast je de structuren onvoldoende, geldt hetzelfde verhaal. Het niet respecteren van grenzen, zoals hard de trap op lopen of het sjouwen met dingen, kan een oorzaak zijn van onvoldoende herstel. Je zou je dagelijks bewegen samen met je sportfysiotherapeut onder de loep kunnen nemen en bekijken of er provocerende momenten bij zitten. Hier kun je in de toekomst rekening mee houden en eventueel andere manieren voor verzinnen.

Het is ook mogelijk dat door het harder trappen tegen de bal het bekkengewricht van stand is veranderd. Hierdoor moet de spier in de lies onder een veel ongunstiger hoek werken en blijft hij dus geïrriteerd. Als dit het geval is krijg je ook geen herstel. Je zou met de huisarts/sportarts kunnen overleggen of een manueeltherapeutisch consult een optie is. Hij/zij is de specialist bij uitstek op het gebied van wervelkolom en bekken. Tijdens het consult vindt er een vraaggesprek plaats en een lichamelijk onderzoek. Nadien bespreekt de manueeltherapeut zijn bevindingen met je en zal een voorstel voor behandeling doen of je terugverwijzen naar de huisarts met een advies over de te volgen weg. Hij/zij rapporteert binnen een week aan de huisarts. Als dit alles mede veroorzaakt wordt door een standsverandering in het bekken en of onderrug, zal na correctie het herstel van de spier/pees plaats vinden. Het is zaak dat de revalidatie wederom goed begeleidt wordt.

Een geregistreerd manueeltherapeut bij jou in de buurt vind je op de site van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Het mooiste zou een manueeltherapeut zijn die ook sportfysiotherapeut is.

Zelf een vraag stellen aan een specialist?

Stel een vraag
Stel een vraag

Ga naar het formulier "Vraag aan een specialist".
Lees de voorwaarden.