Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Beweegprogramma voor mensen met luchtwegproblemen (COPD)

Heb je COPD, chronische bronchitis of longemfyseem, dan krijg je het vaak benauwd als je je beweegt. Je moet hoesten. Je denkt al gauw: laat ik maar zo weinig mogelijk doen, anders heb ik straks helemaal geen lucht meer. Je komt in een kringetje naar beneden terecht.

Met het beweegprogramma COPD doorbreken we die zogenoemde 'vicieuze cirkel'. Als je luchtwegproblemen hebt, is het juist extra belangrijk om regelmatig te trainen. Want bewegen geeft lucht en uithoudingsvermogen.

Begeleid door gespecialiseerde fysiotherapeut

Kom je bij ons in de praktijk dan krijg je begeleiding van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het beweegprogramma COPD. Dat programma is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in samenwerking met TNO. Je krijgt oefeningen die precies bij jou en jouw conditie passen. Het fijne is: trainen doe je bij ons altijd in een groep. Dus met mensen die net als jij COPD hebben. Dat heeft als voordeel dat je elkaar kunt steunen, aanmoedigen en ervaringen kunt uitwisselen.

Wat kun je verwachten?

Het beweegprogramma duurt twaalf weken. Dit kun je verwachten:

Stap 1: Eerste gesprek en testen

Na je aanmelding krijg je een korte vragenlijst thuis. Die vul je in en neem je mee naar je eerste gesprek. De fysiotherapeut bespreekt de antwoorden met je en doet ook een aantal testen: een beweegervaringstest, een conditietest en enkele fitheidstesten. Op basis van de uitkomsten en je medische gegevens krijg je advies.

Stap 2: Beweegprogramma COPD

Blijkt uit de testen dat je kunt meedoen aan het beweegprogramma, dan krijg je een trainingsschema van twaalf weken. In die tijd bouwen we langzamerhand de oefeningen uit en helpen we je fitter te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Stap 3: Dagelijks bewegen

Na twaalf weken kijkt de fysiotherapeut samen met jou hoe je conditie nu is. Dan krijg je een advies. Welke vorm van bewegen past bij je? Wat is mogelijk?