Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Cursus valpreventie

Hoe ouder je bent, hoe meer kans je loopt op vallen. Een op de drie senioren van 65 jaar en ouder struikelt jaarlijks wel een keer en komt op de grond terecht. Ruim tien procent van die mensen moet na zo’n val naar de huisarts of specialist.

In onze praktijk geven we de cursus valpreventie. Daarmee kun je veel voorkomen. Je traint je conditie, vergroot je spierkracht en balans en verlengt je spieren.

Voor wie is deze cursus?

Je kunt meedoen aan deze cursus als je:

  • nog zelfstandig woont en minstens al een keer bent gevallen
  • een verwijzing hebt van de specialist of huisarts voor een groepsbehandeling valpreventie
  • een bepaalde ziekte of klachten hebt waardoor je extra veel kans loopt op vallen en/of dat gelijk grote gevolgen heeft. Je hebt bijvoorbeeld evenwichtsproblemen, osteoporose,  een kunstheup- of knie, reuma, Bechterew, een CVA, parkinson of MS.

In bepaalde gevallen kun je (delen van) de cursus niet doen. Mensen met osteoporose mogen bijvoorbeeld niet leren vallen en voor hart- en longpatiënten kan deze cursus te inspannend zijn als hun specialist aangeeft dat ze bepaalde activiteiten niet mogen doen.

Wat leer je?

In de cursus leer je:

  • vallen te voorkomen
  • op een goede manier te vallen als je toch onderuit gaat

Ook train je op conditie, spierkracht en balans. Als je steviger op je benen staan, val je niet zo snel.

Wat kun je verwachten?

Je sport altijd in een groep, onder leiding van een fysiotherapeut. De cursus is in onze praktijk. We hebben een grote oefenruimte met kracht- en cardioapparatuur. Je krijgt oefeningen die precies bij jou passen en die je aankunt.

Als je je aanmeldt

Voor je met de cursus begint, hebben we een gesprek. We kijken aan de hand van vragenlijsten en een paar lichamelijke testen hoe fit je bent. De cursus bestaat uit tien lessen van een uur. Je oefent twee keer per week.

Tijdens de lessen volg je voor een deel je eigen schema. Ook doen we dingen samen als groep. We oefenen bijvoorbeeld op een hindernisbaan of spelen een spel. Je leert tijdens de cursus valtechnieken die lijken op technieken die bekend zijn in oosterse sporten als judo en karate.

Na afloop van de cursus kijken we weer hoe het met je is en doen we weer enkele testen. Daarna sturen we je een half jaar lang elke maand een zogenoemd valregistratiekaartje. Je kunt ons zo laten weten of je de afgelopen maand bent gevallen. Dat kaartje stuur je ingevuld aan ons op.

Algemene informatie

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Vul ons aanmeldformulier in. Je mag ons ook altijd bellen via T. 0318-575165.
Je kunt alvast kijken wat de kosten zijn en welke algemene voorwaarden gelden.